Direct naar de inhoud.

11 tips hoe jij als ondernemer kunt beginnen met bloggen

Ilse Schaap
21 okt 2020
Geschreven door: Ilse Schaap

Tegenwoordig kan een blog op je website niet meer ontbreken. Of je nu een sportschool eigenaar bent, nagelstudio hebt of dagelijks klanten coacht. Middels een blog op je website kun je kennis delen over jouw vakgebied en daarnaast kan dit meehelpen aan jouw zichtbaarheid op Google en social media. Wil jij als ondernemer gaan starten met een blog op jouw website? Dan mag deze checklist bij jou niet ontbreken. Vormmedia vertelt je alles wat jij moet weten over het bloggen in deze blog.

Hoe wordt je als ondernemer een echte blogger?
Bloggen en ondernemen zijn eigenlijk twee verschillende beroepen. Maar als je graag en makkelijk schrijft, kan dit zeker goed samen gaan. Hieronder geven we je een aantal tips hoe jij als ondernemer zelf aan de slag kunt met blogs op jouw website.

Tip 1: Begin bij het begin en ga op onderzoek uit wie jouw doelgroep is. Dit zal grotendeels overeen komen met jouw klanten. Verdiep je hier goed in. Waar houden ze zich mee bezig, welke kennis hebben ze nodig en op welke kanalen zijn  ze te vinden? Met de antwoorden op deze vragen krijg jij inzicht in je doelgroep. Deze inzicht kun je goed gebruiken bij het bedenken van je onderwerpen voor het bloggen en voor de stijl van de blogs.

Tip 2: Na de doelgroep komt het doel. Wat wil jij bereiken met je blog? Is dit bijvoorbeeld het realiseren van meer klanten , jouw overdragen van jouw kennis of meer verkeer naar je website? Dit doel is belangrijk voor de inhoud en de aanpak van jouw blogs. Stel je doelen op, maar zorg natuurlijk wel dat ze realistisch zijn. Denk hierbij ook goed na over de tijd die je wilt inzetten voor het schrijven en optimaliseren van je blogs.

Tip 3: Ga eens op onderzoek uit bij je concurrenten. Maken zij ook gebruik van blogs, welke onderwerpen schrijven ze over? Wat voor beeldmateriaal hebben ze erbij. Dit kan je helpen met het bepalen van jouw blogstrategie en aanpak.

Tip 4: Denk na over samenwerkingen. Mogelijk is er een ondernemer met wie je samen en blog kunt schrijven of een persoon die veel over een bepaald onderwerp weet die als gastblogger kan optreden bij jou. Zorg er wel voor dat hij of zij past bij de stijl van jouw blog en je doelgroep.

Tip 5: Vergeet de cijfertjes niet. Wanneer je blogs schrijft kun je inzicht krijgen in het aantal bezoekers en kliks. Het kan interessant zijn om hier regelmatig eens naar te kijken om jouw blogs te optimaliseren.

Alles wat jij als startende blogger moet weten over content.
Wanneer je content intoetst op vandale.nl krijg je de definitie tevreden. Met onze tips zorgen wij dat jij tevreden bent met jouw content. En met deze content bedoelen wij de inhoud die jij beschikbaar maak via in dit geval het medium blog. Hieronder delen wij de tips met je.

Tip 6: Ga voor unieke content. Dus geen gekopiecat, maar zelf in de pen kruipen. Natuurlijk kun je de content van iemand anders als inspiratie gebruiken, maar schrijf altijd zelf jouw content die bij jou en je business past. Zo wordt jouw content uniek en draagt het jouw kennis over en niet dat van iemand anders. Denk goed na over de onderwerpen waarover je een blog schrijft. Denk hierbij vanuit de klant, wat zou de ideale klant graag willen of moeten weten? Je kunt eventueel ook inspelen op actualiteiten.
Extra tip: Houdt een lijstje bij op je telefoon van onderwerpen die je bedenkt of ergens tegen komt. Zo heb je altijd wat om over te schrijven.

Tip 7: Deze tip valt eigenlijk in het verlengde van tip 1, want zorg ervoor dat jij in jouw content een stukje persoonlijkheid laat zien. Dit kun je doen door je manier van schrijven, je afsluiting van een blog of door bepaalde humor te gebruiken in een blog die bij jou past. 

Tip 8: Naast de content zelf is ook de structuur van je blog van groot belang. Wanneer deze niet logisch is, wordt je blog minder vaak helemaal gelezen. Kies daarom voor een pakkende titel, korte inleiding, aantrekkelijke tussenkopjes en een duidelijke afsluiting. Hierdoor wordt de blog scanbaar en kan men meteen zien waar de blog over gaat.

Tip 9: Kies de juiste afbeeldingen. Maak deze bij voorkeur zelf. Lukt dit niet? Kies dan afbeeldingen die rechten-vrij zijn. Deze kun je onder andere vinden op www.pixabay.com. Geef de afbeeldingen altijd een metatitel en beschrijving mee. Zo is hij in de zoekmachines goed te vinden.

Tip 10: Kies één stijl in tekst en beeld. Schrijf altijd in dezelfde stijl. Denk hierbij aan u/je gebruik, formeel of informeel. Daarnaast kun je voor je beeldmateriaal een bepaalde stijl of bewerking van de foto’s gebruiken om consistentie te realiseren. Zorg dat er in elke blog een call to action zit gericht op jouw diensten of producten.

Tip 11: Doe een zoekwoorden onderzoek. Zo kun je zien op welke woorden jouw ideale klant zoekt. Deze zoekwoorden of vragen kun je gebruiken als input voor jou content en kun je regelmatig terug laten komen in de tekst, zodat je vaker gewonden kunt worden. 

Nu kun jij als ondernemer aan de slag met blogs op jouw website. Heb jij hier na het lezen van onze tips toch nog een beetje hulp bij nodig? Geen paniek, want Vormmedia staat voor je klaar en helpt je graag bij het schrijven van jouw blogs of voor een brainstormsessie. Interesse? Neem contant met ons op!

Wij delen graag onze kennis

Onze specialisten lopen over van enthousiasme als het gaat om marketing! Wij delen graag onze kennis over (online)marketing met jou in onze blogs.

Lees onze blogs >