“Ik zweer plechtig dat ik op Wereld Back-up Dag op 31 maart een back-up zal maken van al mijn belangrijke documenten en kostbare herinneringen.”
“En ik zal mijn familie en vrienden ook vertellen over Wereld Back-up dag want echte vrienden laten elkaar niet zonder back-up zitten”. Heb jij deze uitspraak wel eens gedaan? Niet? Grijp dan vandaag je kans, want het is Wereld Back-up Dag. We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat je uren aan een document hebt gewerkt en wanneer je op het punt staat een back-up te maken, je computer kapotgaat, je telefoon kapot valt of je koffie over je laptop gooit. Weg is je meesterwerk en je hebt ook nog eens geen back-up! Om dit te voorkomen geven wij je speciaal vandaag tips voor het maken van een back-up. Zo voorkom je het komende jaar dit soort rampen. Want “If something went wrong today, what would you lose forever?”
Better safe than sorry
Het maken van een back-up is het maken van een reservekopie van bestanden, data en documenten naar een externe harde schijf of een cloud omgeving. Zo staan je belangrijke bestanden, mails, foto’s en video’s altijd op een veilige plaats wanneer de originele gegevens weg zijn. Een back-up maken uitstellen kunnen we allemaal als de beste. Zelfs zo goed dat er een dag in het leven wordt geroepen om ons hieraan te helpen herinneren, maar voor je het weet ben je te laat en is alles weg. Eigenlijk is het maken van een back-up heel erg makkelijk en kost het maar een paar minuten tijd. Echter wordt de noodzaak voor het maken van een back-up door veel mensen niet gezien.
Een back-up kun je allereerst maken op een externe harde schijf. Deze zijn al verkrijgbaar vanaf ongeveer €50,- en koppel je aan je computer of laptop. Je kopieert de bestanden die je wilt bewaren naar je harde schijf, verwijdert vervolgens de externe harde schijf uit je computer en de back-up is gemaakt.
Wil jij geen harde schijf gebruiken, maar sla jij je bestanden liever online op, dan is dit ook mogelijk. Er zijn een aantal gratis aanbieders voor een paar gigabyte zoals, Google, OneDrive of Dropbox. Deze online schijven maken een back-up van één map op je computer. Heb je meer ruimte nodig? Upgrade dan je abonnement of maak gebruik van een back-up service voor bijvoorbeeld je hele computer.
Tot slot kun je ook een automatische back-up van je computer maken. Windows en Mac hebben allebei hulpprogramma’s die regelmatig een back-up maken, zonder dat jij ernaar om hoeft te kijken. Zo raak je dus nooit meer iets kwijt.
Wist jij dat:
- 30% van de mensen geen back-up maakt? Na vandaag hoor jij in ieder geval niet meer bij deze 30%!
- per minuut 113 telefoons kwijtraken? Daar gaat het nummer van die belangrijke klant…
- 1 op de 10 computers per maand worden geïnfecteerd met een virus?
Hoe heb jij het maken van een back-up in jouw onderneming geregeld?
Ondernemers opgelet! Stel je voor dat er brand uitbreekt in jouw pand, ben jij dan al je gegevens kwijt of heb jij overal een back-up van gemaakt en is deze back-up ergens anders bewaard en niet vergaan in de brand? Dan ben jij gelukkig niets belangrijks kwijt! Bewaar jij je back-up niet online maar op een externe harde schijf in hetzelfde pand, dan is de kans groot dat deze back-up een brand niet overleeft en je alles kwijt bent. Ook als ondernemer moet je dus zorgen dat je bestanden van een goede en veilige back-up zijn voorzien. Bestanden en documenten kunnen ook verloren gaan door het verliezen van toegang, bijvoorbeeld tot hardware of bepaalde programma’s waardoor je klantinformatie, data of bestanden kwijtraakt die nodig zijn voor jouw organisatie. Ook daarom is het maken van een back-up voor ondernemers van groot belang.
Gebruiken jouw medewerkers een zakelijke mobiele telefoon? Let dan goed op, want soms wordt het maken van een back-up nog wel eens vergeten. Nu maken veel smartphones automatische een back-up, maar regelmatig wordt deze optie ook uitgeschakeld. Als deze uit staat en je telefoon wordt gestolen of je verliest hem, dan wordt het overzetten van gegevens onmogelijk. Dus check vandaag of je telefoon automatische back-ups maakt van documenten, foto’s, bestanden, e-mails en contacten en laat dit ook je medewerkers even checken.
Wanneer moet je een back-up maken?
Het antwoord op deze vraag is natuurlijk afhankelijk van hoe vaak gegevens op je computer wijzigen. Wanneer gegevens dagelijks worden gewijzigd is het aan te raden om elke dag een reservekopie te maken van gegevens. Gebeurt dit echter maar wekelijks of maandelijks dan zal de frequentie van het maken van een back-up hierop aangepast moeten worden. Speciaal op Wereld Back-up Dag adviseren wij je om goed na te gaan hoe en waarvan jij een back up maakt en waar jij deze opslaat. Deel dit advies ook eens met je collega’s en werkgever om iedereen te behoeden van de stress die het verliezen van bestanden met zich mee kan brengen (want dit hebben we allemaal al wel eens meegemaakt en hier hebben we niet altijd van geleerd…)
Goed, nu zal het jou niet meer overkomen dat je alle belangrijke bestanden kwijt bent. Maar laat ook je vrienden, collega’s en teamgenoten niet zonder back-up zitten en spoor ze aan vandaag nog een back-up te maken van hun computer of telefoon. Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het maken van automatische back-ups van je computer, website of gegevens? Wij denken graag met je mee! Fijne Wereld Back-up Dag! Nu alleen nog de eed afleggen.