Direct naar de inhoud.

Pakkende blogs en verkoopteksten: Hoe lang mag een alinea zijn?

Ilse Schaap
06 nov 2020
Geschreven door: Ilse Schaap

Je wilt pakkende blogs schrijven en goede verkoopteksten waarmee je klanten bereikt en leads binnenhaalt. Je weet ook dat blogs belangrijk zijn voor jouw SEO score. Inmiddels heb je bepaald waarover je blogs wilt gaan schrijven, maar hoe krijg je alle informatie op de juiste manier op papier? Een alinea moet namelijk precies zo lang zijn dat het alle informatie bevat die er in moet staan, maar het niet saai en te lang wordt om te lezen. Maar hoe zorgt je voor de juiste lengte? Wij leggen het uit!

Disclaimer: Er is geen precies antwoord te geven op de vraag hoe lang een alinea moet zijn.

Informatie bepalen
De eerste stap voor je blog is natuurlijk het bepalen van het onderwerp. Heb je een interessant onderwerp gevonden voor jouw doelgroep, dan ga je aan de slag om te bepalen welke vragen er onder de doelgroep zijn over dat onderwerp. Wat willen mensen weten en waar zijn ze naar op zoek? Tegen welke problemen lopen ze aan en waar kun je ze mee helpen? Zorg dat de vragen die je met een blog gaat beantwoorden, niet te uitgebreid of complex zijn. Aan het einde van de blog moeten mensen namelijk een duidelijk antwoord hebben en niet met meer vragen eindigen dan waar ze mee begonnen.

Welke informatie kan in één alinea?
In een alinea vind je samenhangende informatie. In iedere alinea snijd je dus een ander aspect van de informatie die je wilt geven aan. De samenhangende informatie wordt gevormd door zinnen die op elkaar aansluiten. Het is dus belangrijk dat je zorgt dat de informatie binnen een alinea bij elkaar past en dat je niet meerdere onderwerpen binnen dezelfde alinea aansnijdt.

Beeldschermlezers
Tegenwoordig lezen mensen bijna alles via hun beeldscherm: telefoons, tablets en computers zijn de grootste informatiebronnen. Maar van een beeldscherm lezen kan lastiger zijn dan van papier lezen. Een van jouw taken als schrijver van artikelen en blogs, is om het zo makkelijk mogelijk te maken voor de lezer. Wanneer het te lastig te lezen wordt, haken mensen af.

Beeldschermlezers zijn over het algemeen lui en hebben meer haast. Ze lezen op een scannende manier. Dit betekent dat ze dus niet alles letter voor letter zullen lezen, maar gelijk op zoek gaan naar de informatie die ze nodig hebben. Een lange alinea schrikt af. Dit betekent dat er veel te lezen is en dat het lang gaat duren voordat ze de informatie gevonden hebben die ze nodig hebben. Zorg dus dat de belangrijkste informatie makkelijk te vinden is voor de lezer. Hier werken de opbouw van een alinea en de vormgeving van de blog aan mee. 

Vormgeven van de blog
Een alinea is ingeklemd tussen twee witregels. Dit betekent dat je voor en na elke alinea een enter gebruikt, waardoor het duidelijk afgebakend is waar elke nieuwe alinea begint. Soms gebruiken schrijvers een inspringende eerste regel om aan te geven dat er een nieuwe alinea begonnen is. Daarnaast gebeurt het ook vaak dat iedere alinea een nieuwe subtitel begint. Er zijn dus verschillende manieren om aan te geven dat er een nieuwe alinea begonnen is. Welke je kiest hangt af van je eigen schrijfstijl. Zorg alleen wel dat je consistent bent binnen je blog.

De witregels, subtitels of inspringingen rondom alinea’s zorgen voor contrast. Hierdoor wordt je blog niet één grote tekst massa, maar zorg je ervoor dat het uitnodigend wordt om te lezen. Subtitels zorgen daarnaast ook dat je tekst makkelijk scanbaar is. Dit is een handige service voor mensen met weinig tijd. Zij kunnen binnen een paar seconden zien welke alinea het belangrijkste voor hen is.

De opbouw van een alinea
Zoals eerder benoemd, is de informatie die binnen een bepaalde alinea valt, samenhangend. Het hoort bij elkaar en moet op de goede manier met elkaar verbonden zijn. Na de subtitel of de witregel begin je met een inleidende zin. Het belangrijkste wat je in de alinea wilt vertellen komt in de inleidende zin. Maar geef niet alles weg! In de rest van de alinea schrijf je alle informatie die de inleidende zin ondersteund. Dit kan uitleg zijn, voorbeelden, tegenstellingen of een vervolg. Op deze manier stimuleer je je lezers om de gehele alinea te lezen.

Hoe lang maak je een alinea?
Er is geen éénzijdig antwoord te geven op deze vraag. De lengte van een alinea hangt vooral samen met de informatie die in de alinea verwerkt is. Soms bestaat een alinea zelfs maar uit één zin. Meestal gebruiken schrijvers meerdere zinnen, waarbij ze beginnen met één inleidende zin en daarna de ondersteunende tekst. Het belangrijkste is in elk geval dat je zorgt voor goed afgebakende alinea’s en dat jouw tekst geen grote grijze massa wordt.

Taaladvies geeft aan dat de gewenste alineagrootte rond de zes a zeven zinnen ligt. De vuistregel is in ieder geval dat een alinea nooit langer mag zijn dan één hele pagina! Toch geven zij ook aan dat de lengte van alinea’s erg afhangt van de informatie en ook van het soort tekst dat je schrijft.

Heb je ideeën over blogs en informatie die je aan jouw doelgroep wilt overbrengen, maar kun je dit niet goed op papier krijgen? Wij helpen jou graag! Vormmedia heeft veel ervaring in het schrijven van teksten. Daarnaast kunnen wij ook helpen met het controleren van teksten of het aantrekkelijk maken van jouw teksten.

Wij delen graag onze kennis

Onze specialisten lopen over van enthousiasme als het gaat om marketing! Wij delen graag onze kennis over (online)marketing met jou in onze blogs.

Lees onze blogs >