Direct naar de inhoud.

Ondernemers aan het woord: Brouwhotel Parkzicht

Ilse Schaap
20 nov 2020
Geschreven door: Ilse Schaap

Veendammer horecaondernemers in Coronatijd

Deze week aan het woord: Appie Weij van Brouwhotel Parkzicht.

Parkzicht, al 90 jaar een begrip in Veendam. Het Brouwhotel is uitgegroeid tot een veelzijdige locatie. Bij veel mensen bekend als grand café met een prachtig, groot terras in de zomer. Daarnaast wordt er zelf bier gebrouwen en worden er regelmatig zalen verhuurd. Tot de coronacrisis zich aandroeg. De horeca kwam stil te liggen, zo ook het grand café. Wij spraken met eigenaar Appie Weij over hoe hij deze sluiting van de horeca door de huidige coronamaatregelen beleeft.

Appie is een rasondernemer, die opgegroeid is met Parkzicht. Vanaf zijn 14e hielp hij al mee in het bedrijf en inmiddels is hij al ongeveer 20 jaar ondernemer. Appie vertelt; “We hebben door de sluiting zo’n 75% minder omzet, maar we mogen nog blij zijn dat het hotel en de brouwerij door kunnen gaan.” Dit ziet hij dan ook als een voordeel, want ze hebben gelukkig nog wel wat te doen. Maar helaas worden er geen zalen meer verhuurd, de catering ligt stil en het grand café is gesloten. Het is dus zoeken naar wat er nog wel kan.

Gelukkig merkt hij dat hij met deze tweede sluiting beter om kan gaan dan de eerste sluiting. “We hebben nu meer ervaring omdat we het al eens meegemaakt hebben. Je weet beter welke keuzes je moet maken.” vertelt Appie. De sluiting is aangekondigd voor een maand, maar we houden er rekening mee dat het langer kan gaan duren. Maar ook al hebben ze meer ervaring, het blijft natuurlijk frustrerend.

Ze zijn nu ook gaan kijken naar de mogelijkheden voor to-go. “We zitten op een goede plek, alleen zal dit misschien meer toeloop naar het centrum gaan veroorzaken. Dit kan aanloop creëren die je misschien niet moet willen.” Appie vertelt dat hij en zijn collega’s het altijd leuk vinden om sfeer in het centrum te creëren en te zorgen dat het gezellig druk wordt. Maar dit is natuurlijk iets wat je in deze coronatijd niet moet willen. De ideeën zijn er genoeg, maar het is niet altijd geschikt voor deze tijd.

Wel is Parkzicht begonnen met homeboxen. “Een beetje van Parkzicht en een beetje van uzelf.” zo vertelt Appie. Met een homebox kunnen klanten hun eigen drie gangen diner van Parkzicht bij hun thuis bereiden. De gerechten zijn al voorbereid, waardoor er weinig werk in zit. Bij de homeboxen kunnen mensen de eigen bieren zoals bijvoorbeeld Bogdike erbij bestellen. Daarnaast zijn ze ook het assortiment van de meeneemmenu’s aan het uitbreiden met bijvoorbeeld klassieke salades. Meeneemmenu’s waren altijd al te bestellen bij Parkzicht, maar Appie merkt dat vooral in deze tijd deze menu’s goed worden ontvangen.

Ook aan de slijterij zitten nu regels gebonden. Ze waren altijd al veel bezig met het verder ontwikkelen van de slijterij, hierin is gelukkig niet veel veranderd. Er is nu meer tijd om te specialiseren in bepaalde biersoorten, iets waar ze al een tijdje mee aan de gang waren.

De vaste medewerkers kunnen gelukkig nog steeds hun diensten door blijven draaien. Er wordt onderhoud aan de binnenkant van het pand gedaan en de afgelopen weken zijn de medewerkers bezig geweest met het samenstellen van kerstpakketten. Op deze manier is er voor alle vaste medewerkers nog steeds iets te doen. Appie; “Het is belangrijk om iedereen te blijven betrekken, zodat ook iedereen weer aan boord is als we weer open mogen.”

Vooruitkijken is lastig, zelfs de kerst is nog onzeker. Appie: “Het is gewoon wachten op een vaccin en hopelijk komt dit snel want we moeten flink in de buidel tasten.” Zoals eerder vertelt valt 75% van de inkomsten weg. Parkzicht hoopt om een mooie herstart te kunnen maken wanneer ze weer open mogen, zoals ze ook na de eerste sluiting hebben gedaan. “Hopelijk weet iedereen ons weer te vinden. De gezelligheid wordt gemist, dat merk je ook aan de mensen. Parkzicht biedt toch een stukje huiskamer.” vertelt Appie. Gelukkig heeft Parkzicht veel steun van vaste klanten en krijgen ze mooie berichten. Er wordt door veel mensen een hart onder de riem gestoken.

Tips en tricks om zoiets te overleven zijn er niet volgens Appie. Het gaat om positief blijven, overal iets van willen maken en doorzetten. In sommige bedrijfstakken kun je goed overstappen op iets anders. Hierin is Parkzicht misschien iets beperkter omdat ze toch altijd uit komen op eten en drinken. Toch gaan ze vol goede moed door en kunnen ze zich vasthouden aan het hotel en de slijterij. “Gelukkig zitten we niet stil.”

Wij wensen Brouwhotel Parkzicht veel succes de komende tijd! Hartelijk bedankt voor jullie verhaal. Ben jij ook een lokale ondernemer en wil je graag een keer je verhaal doen? Neem contact met ons op!

Wij delen graag onze kennis

Onze specialisten lopen over van enthousiasme als het gaat om marketing! Wij delen graag onze kennis over (online)marketing met jou in onze blogs.

Lees onze blogs >