Direct naar de inhoud.

Last van een writer’s block? Vormmedia heeft de oplossing!

Ilse Schaap
28 okt 2020
Geschreven door: Ilse Schaap

Als jij een schrijver van teksten en content bent dan herken je het vast wel. Je hebt een dag waarop je niet lekker in de flow komt en de teksten er niet zo gemakkelijk en creatief uitrollen als normaal. Kortom je hebt last van een zogenoemde writer’s block. Bij Vormmedia schrijven onze contentspecialisten veel teksten voor onze klanten en ook wij hebben wel eens last van een writersblock. Daar hebben wij een aantal tips voor die ons helpen hieruit te komen, en deze delen we graag met jullie! Klaar? Schrijven maar!

Tip 1: Slapend rijk worden.
Ben jij een echt avondmens en komt dan ook jouw creativiteit pas kijken? Dan kan deze tip van schrijver Brian Moreland wel eens helpen. Hij zegt dat wanneer je voor het slapen gaan nog gaat schrijven je de punten waarop je vastloopt in gedachten houdt terwijl je slaapt. De kans bestaat dan dat je in de ochtend wakker wordt met nieuwe ideeën voor jouw tekst. Dit komt door de focus voor het slapen gaan en je onderbewust die er ’s nachts mee bezig is. Wij zeggen, slapend rijk worden!

Tip 2: Zorg voor een vaste routine die bij jou past.
Ben jij iemand die ’s ochtends het liefst van start gaat met een rondje hardlopen of de krant en een lekkere kop cappuccino? Top! Zorg dat je deze routine vasthoudt, want deze routine helpt je bij het schrijven en zorgt voor meer creativiteit, want je bent even met iets heel anders bezig dan schrijven en dan komen vaak de beste ideeën. Houd met het vaststellen van een routine rekening met de handelingen die jou gefocust maken en waarvan jij energie krijgt. Zorg dat deze minimaal 1x per dag voorbij komen en dat je dit ritme ook daadwerkelijk vol kunt houden. Begin jij het liefst de dag met een opgeruimd bureau? Zorg dan bijvoorbeeld dat je aan het einde van de dag alles netjes opruimt, zeker wanneer je thuiswerkt. Zo kun je de volgende dag meteen van start! Soms zijn het kleine routines, zoals om 10:00 met een kopje koffie even buiten wandelen of juist nieuwe contentideeën op doen via social media. Je kunt eventueel je routine per dag uitschrijven in een weekplanner zodat je kunt afstrepen wanneer iets af is. Als Vormmedia zijn wij echt een lijstjes fan en met onze eigen deskplanner en mooie markeerstiften houden wij onze dagelijkse to do list en routine dan ook goed bij.

Bonustip:  Heb je eigenlijk wel genoeg inspiratie, maar is je concentratie vandaag gewoon wat laag doordat er dingen in je hoofd spelen? Schrijf deze dingen dan van je af. Zet ze op een lijstje en plan in om deze dingen bijvoorbeeld aan het einde van de dag te doen. Zo krijg je de focus weer terug bij het schrijven.  

Tip 3: Niet alleen moet er in jouw dagritme structuur zitten, ook in de indeling van je tekst. Voordat je aan een tekst begint, is het van belang vast een globale indeling te maken. Dit geeft houvast, maar belemmer jezelf niet door alles alvast vast te pinnen. Je mag best van deze structuur afwijken. Begin niet per definitie bij het begin, maar begin gewoon waar de woorden het snelste opkomen, dit kan heel goed in het midden van een artikel zijn. Krijg je tijdens het schrijven ineens een geniale ingeving voor het einde van je artikel? Geen probleem, noteer het vast zodat je het later kunt finetunen.

Bonustip: Werk jij het beste onder druk? Zorg dan dat je voor jezelf een realistische deadline zet en houd je hier ook aan. Je kunt bijvoorbeeld werken aan de hand van een contentkalender. Zo weet je precies wanneer wat af moet zijn.

Tip 4: Zit je even vast en kom je niet verder? Ga dan op zoek naar nieuwe inspiratie. Deze inspiratie kun je halen uit een wandeling in de natuur, een tijdschrift, boek, Instagram, brainstorm met anderen of door iemand te interviewen. Wanneer je eenmaal in de flow zit blijf je vaak makkelijk doorschrijven, maar soms is het lastig om in die flow te komen. Wat ons dan vaak helpt is om een andere werkplek te zoeken. Wat dacht je van een gezellige cafétje in de stad? Of de openbare bibliotheek (kun je meteen meer inspiratie en kennis uit boeken halen)? Maar ook een bankje in het park of de stad kan een goede plek zijn.

Bonustip: Wij merken dat we onze inspiratie overal vandaan halen. Daarom hebben wij altijd een notitieboekje in onze tas waar we ook zijn, zodat we alle ideeën meteen kunnen noteren. Liever geen apart notitieboekje? Gebruik dan de notities app op je telefoon. Denk niet dat je de ideeën wel zal onthouden, want meestal vergeet je de beste ideeën alweer meteen.

Dus ben jij een schrijver of marketeer? Pas dan snel deze tips toe en kom van die writer’s block af! Heb jij nog een andere tip die je graag met jouw mede ondernemers wilt delen? Zet ze dan in een reactie onder deze blog.

Wij delen graag onze kennis

Onze specialisten lopen over van enthousiasme als het gaat om marketing! Wij delen graag onze kennis over (online)marketing met jou in onze blogs.

Lees onze blogs >