Direct naar de inhoud.

Heb jij een veilig wachtwoord?

Ilse Schaap
11 aug 2020
Geschreven door: Ilse Schaap

Is jouw wachtwoord welkom, 123456 of Qwerty? Let dan goed op! Een wachtwoord beschermt tegenwoordig al je belangrijke gegevens op je computer, smartphone of tablet. Daarom is het in deze digitale wereld belangrijker dan ooit om je wachtwoord ook goed te beschermen. Tegenwoordig moet je voor allerlei zaken een wachtwoord aanmaken. Dit kunnen belangrijke zaken zijn, maar ook minder belangrijke zaken. We zijn dan al snel geneigd om een gemakkelijk wachtwoord te verzinnen of één en hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor alles. Hieronder vertellen we je de top 10 meest gebruikte wachtwoorden en geven we je tips voor het gebruiken van een sterk wachtwoord.

Top 10 meest gebruikte wachtwoorden

De creativiteit van onze wachtwoorden in Nederland laat nogal te wensen over. Wachtwoorden als 123456789 zijn erg in trek, maar zeker niet veilig of origineel. Wanneer jij een wachtwoord uit de onderstaande wachtwoorden top 10 gebruikt is de kans groot dat er een vreemde meekijkt met jouw vakantiefoto’s in de Cloud of dat een hacker je BSN kan gebruiken en identiteitsfraude pleegt.

De top 10 meest gebruikte wachtwoorden in Nederland:

1. 123456
2. Qwerty
3. 123456789
4. Welkom
5. 12345
6. Password
7. Welkom01
8. Wachtwoord
9. 1234
10. 12345678

(Bron: RTL nieuws.nl, 6 aug 2019)

Gebruik jij één van deze wachtwoorden? Dan is vandaag dé dag om deze aan te passen naar een sterk wachtwoord. Lees snel onze tips voor het maken van een sterk wachtwoord.

Maak gebruik van een passwordmanager

Gebruik jij net als drie op de vijf Nederlanders voor meerdere websites hetzelfde wachtwoord, omdat je ze anders niet kunt onthouden? Dan is een Passwordmanager voor jou mogelijk een goede uitkomst. Passwordmanager is een veilige en digitale kluis, waarvoor je één sterk hoofdwachtwoord hoeft te hebben. Voorbeelden van passwordmanagers zijn Bitwarden, keePass, LastPass en SafelnCloud.

Zeven tips om een veilig en sterk wachtwoord te maken

Tip 1: Hoe meer tekens, hoe veiliger. Dit betekent dat een wachtwoord minimaal 12 tekens nodig heeft. Hoe meer tekens, hoe veiliger het wachtwoord wordt.

Tip 2: Cijfers, hoofdletters en speciale tekens. Dit versterkt het wachtwoord en is tegenwoordig vaak ook noodzakelijk bij het aanmaken van een wachtwoord.

Tip 3: Maak geen wachtwoord, maar een wachtzin
. Dit is dé tip van 2020. Een zin onthoud je makkelijker, is al snel langer en kun je makkelijk gebruik maken van hoofdletters en cijfers. Wat dacht je van VormmediaIsHetMarketingbureauVan2020. Let wel op, ga dan niet voor een spreekwoord of een bekende zin.

Tip 4: Zorg dat het wachtwoord geen persoonlijke informatie bevat. Gebruik dus niet je naam, geboortedatum of adres.

Tip 5: Gebruik verschillende wachtwoorden. Gebruik niet voor elke website hetzelfde wachtwoord, maar gebruik er verschillenden. Deze kun je allemaal opslaan in een passwordmanager, dus je kunt ze zo moeilijk mogelijk maken en hoeft ze zelf niet te onthouden.

Tip 6: Stel geen geheime vraag in.
Soms kun je een geheime vraag instellen zodat je je wachtwoord makkelijk kunt wijzigen. Doe dit niet. De informatie op deze vragen is vaak makkelijk op te zoeken of te achterhalen. Het lijkt dus veilig, maar vaak weten meer mensen dan jij alleen het antwoord op deze geheime vraag.

Tip 7: Heb jij een sterk wachtwoord gemaakt? Check dan via Dashlane of je een veilig wachtwoord hebt gekozen.

Better safe than sorry
Bewaar jij al jouw wachtwoorden op een veilige plek op je computer of via een passwordmanager? Dan is het maken van een back-up zeker aan te raden. Een back-up is het maken van een reservekopie van bestanden, data en documenten naar een externe harde schijf of een Cloud omgeving. Zo staan je belangrijke gegevens altijd op een veilige plaats wanneer de originele gegevens weg zijn. Het uitstellen van het maken van een back-up kunnen we inmiddels als de beste. Zelfs zo goed dat er een dag in het leven wordt geroepen om ons hieraan te helpen herinneren (31 maart), maar voor je het weet ben je te laat en is alles weg. Eigenlijk is het maken van een back-up heel erg makkelijk en kost het maar een paar minuten tijd of gaat het zelfs automatisch!

Wij delen graag onze kennis

Onze specialisten lopen over van enthousiasme als het gaat om marketing! Wij delen graag onze kennis over (online)marketing met jou in onze blogs.

Lees onze blogs >