Direct naar de inhoud.

Acht tips om jouw reisfotografie te verbeteren

Miriam Kramer
18 aug 2021
Geschreven door: Miriam Kramer

Vandaag is het de dag van de fotografie. Onze fotograaf neemt jullie daarom mee in het onderwerp: reisfotografie. Ondanks corona willen we allemaal toch erg graag op vakantie. Of dat nou in Nederland is of in het buitenland, mooie foto’s kun je overal maken. Ben je niet in het bezit van een professionele camera? Geen probleem, want met de smartphones van tegenwoordig kun je ook prima uit de voeten. Een grote misvatting is dat veel mensen denken dat een dure camera en een mooie bestemming altijd leiden tot mooie foto’s. Je moet er echt even je best voor doen en er komt veel bij kijken. Hoe haal je nou het beste uit je vakantiefoto? Dat lees je in deze blog.

Tip 1: Bereid je reis voor

Via internet kun je tegenwoordig veel informatie vinden over je vakantiebestemming. Verschillende websites vertellen zelfs wat de mooiste plekjes zijn om te fotograferen en ook op Pinterest kun je goed inspiratie opdoen. Maak hier gebruik van! Op deze manier mis je de mooie  plekjes en verborgen pareltjes niet.

Tip 2: Schiet met het juiste licht

Tijdens het ‘golden hour’, ook wel het magische uur genoemd, heb je het mooiste licht om mee te fotograferen. Het is de korte periode na zonsopgang en voor zonsondergang, waarin er meer indirect zonlicht is. Hierdoor is het licht wat roder in plaats van blauw en creëer je een zachte gloed over je foto. Je moet er wat eerder voor opstaan, maar je moet er wat voor over hebben. Meestal is het op een vakantiebestemming dan ook rustiger, omdat de meeste toeristen lekker door het ochtendzonnetje heen slapen.

Tip 3: Laat je camera nooit achter

Je weet nooit wat voor mooie onverwachte momenten op je pad komen.

Tip 4: Maak back-ups

Niets is vervelender dan na je reis erachter komen dat je voor niks foto’s hebt gemaakt omdat je bijvoorbeeld je kaartje kwijt bent geraakt. Er zijn genoeg oplossingen voor dit probleem: neem een laptop of tablet mee en kopieer je foto’s daarop. Bij genoeg toegang tot internet kun je de foto’s ook online opslaan in een cloud. Bewaar je geheugenkaartjes niet allemaal op dezelfde plek. Zo verklein je de kans dat je alles in één keer kwijt bent.

Tip 5: Sluit een goede reisverzekering af

Ga je met duur apparatuur op pad? Zorg er dan voor dat dit verzekerd is. Het bespaart je een hoop geld als het wel gestolen wordt of als je het kwijt raakt.

Tip 6: Daag jezelf uit

Leg niet de standaard trekpleister vast, maar ga op zoek naar een unieker beeld. Bijvoorbeeld vanaf het water of klim verder de heuvel op. Zo fotografeer je misschien wel op dezelfde plek als andere fotografen, maar creëer je wel een heel ander beeld. Zoek ook een keer de hoogte of juist de laagte op. Wist je dat 80% van de foto’s op ooghoogte wordt genomen? Vaak vergeten mensen dat je ook eens door je knieën kunt gaan, of dat je vanaf een brug naar beneden kunt fotograferen. Het kan een verassend beeld opleveren.

Tip 7: Doe wat met je foto’s

Het zou zonde zijn als al je foto’s verdwijnen op je Instagram of op je harde schijf. Maak er bijvoorbeeld mooie online of offline fotoboeken van. Zo pak je de foto’s er veel sneller bij tijdens een verjaardag en het is gewoon een veel leukere manier van foto’s bekijken. Je kunt ze ook af laten drukken en in je huis ophangen, het maakt je huis direct een stuk persoonlijker!

Tip 8: De kunst van details

Niet elke foto hoeft de hele situatie op beeld vast te leggen. Probeer juist de details op te zoeken, die vertellen een verhaal. Bijvoorbeeld van een mooie poort of dat ene bordje bij je favoriete restaurant. Of maak een close-up van een bijzonder dier of bloem. Wanneer je een mooi gebouw binnenloopt, kun je ook eens omhoog fotograferen. Maak dan bijvoorbeeld een foto van een mooie koepel of bijzonder raam.

Ga je nog op vakantie? Neem deze tips dan mee of sla ze op voor volgend jaar. Veel plezier met fotograferen!

Wij delen graag onze kennis

Onze specialisten lopen over van enthousiasme als het gaat om marketing! Wij delen graag onze kennis over (online)marketing met jou in onze blogs.

Lees onze blogs >